Mennyire veszélyes a bántalmazó?

Gyakori téma az egyenlőtlen párkapcsolatokról szóló csoportban, hogy mennyire erőszakos egy-egy bántalmazó, és hogy mivel lehet növelni a nő biztonságát.

Ez a kérdés azokat a bántalmazott nőket is foglalkoztatja, akik már nem élnek együtt a bántalmazóval (vagy sosem éltek vele), hiszen a bántalmazás legtöbbször az után is folytatódik, hogy a nő már nincs kapcsolatban a bántalmazóval. Férfiak ilyenkor is gyakran folytatják a zaklatást, ha van gyerek, akkor a kapcsolattartást felhasználva erre, és a bűnügyi statisztikákból tudjuk (már ahol rendelkezésre áll ilyen), hogy az a legveszélyesebb időszak, amikor a nő kinyilvánítja válási szándékát, vagy elválik – ilyenkor a bántalmazó férfiak ugyanis sokszor még erőszakosabbak lesznek.

Rendelkezésre állnak különböző kockázatfelmérő eszközök, amelyekre hasznos lehet egy pillantást vetni, ha az ember szembesülni akar a (volt) párja erőszakosságával, de ezeknél biztosabban jelzi előre az erőszak mértékét, hogy a bántalmazott nő mit tud elképzelni, mi az a legsúlyosabb erőszak, amit a párja tényleg képes lenne ellene elkövetni. A nő ismeri legjobban a (volt) partnerét, neki van a legtöbb tudása arról, mennyire veszélyes a bántalmazó. A csoportban általában ezt a tudást hasznosítjuk, és olyan biztonsági tervet igyekszünk készíteni, amellyel fel lehet készülni arra, ha a legrosszabb bekövetkezne.

Többek között ezt a biztonsági tervezést kívánja segíteni az egyenlőtlen párkapcsolatról szóló csoport.

Oszd meg a Facebookon!