Blog

Csoport az egyenlőtlen párkapcsolatokról

Az itt található írásokban a korábbi években az egyenlőtlen, bántalmazó párkapcsolatban élő, onnan eljövőben lévő, vagy eljött nőknek indított csoportomról írok, amelyet 2015-ben nem indítok, a bejegyzések 2014-esek.

A csoportban alkalmazott elméleti és gyakorlati megközelítés

2014.09.02.
Kutatások szerint azok a nők, akiket valamilyen férfi bántalmaz, nem különböznek a nem bántalmazott nőktől személyiségükben, és nincs olyan lelki betegség, amely bántalmazottságra hajlamosítana. Ebből kiindulva nem azzal foglalkozunk, hogy a nők feltételezett személyiségpatológiáját feltárjuk és meggyógyítsuk, hanem a párkapcsolatban lévő egyenlőtlenség feltárásával és az erőszakból való kikerüléssel.
Tovább

A csoport célja az elszigeteltség csökkentése

2014.09.03.
Sok módon elszigetelő egyenlőtlen párkapcsolatban élni, ezért a csoport legfőbb célja az egyenlőtlen, manipulatív kapcsolatban élő nők elszigeteltségének csökkentése.
Tovább

Mennyire erőszakos a bántalmazó?

2014.09.10.
Gyakori téma a csoportban, hogy mennyire erőszakos egy-egy bántalmazó, és hogy mivel lehet növelni a nő biztonságát.
Tovább

Támogassuk-e bántalmazó és a gyerek kapcsolatát?

2014.09.17.
Az egyenlőtlen párkapcsolatról szóló csoportban gyakran felmerül, mit kezdjenek a nők a partnerbántalmazó, vagy elhanyagoló szülő és a gyerek közötti kapcsolattal.
Tovább

Iskolai traumák

2013.11.14.
A pszichológia egyik újabb felismerése, hogy az egyszeri, rövid ideig tartó, megrázó eseményeknél gyakran súlyosabb hatásúak a nem annyira feltűnő, a hétköznapok észrevétlen részévé vált, viszont annál elhúzódóbb élethelyzetek, mint amikor gyerekeknek éveken keresztül akaratuk ellenére kell mindenfélét tanulniuk, csöndben ülniük, bioritmusuknak ellentmondó időben kelniük és feküdniük.
Tovább

A megbocsátás

2013.10.23.
Milyen negatív következményei lehetnek a lelki békére a megbocsátásnak?
Tovább

Hamis élet hamis emlékek alapján?

2013.10.16.
Pszichológusok körében a 90-es évek óta szakmai vita zajlik, hogy létezik-e egy bizonyos hamisemlék-tünetegyüttes (false memory syndrome), amelyben az illető elkezdi tévesen azt hinni, hogy gyerekkorában szexuálisan bántalmazták, és ennek hatására teljesen átalakul az élete. Az ebben a blogbejegyzésben ismertetett cikk az erre vonatkozó bizonyítékokat tekinti át.
Tovább

Lehet-e jó apa a bántalmazó?

2013.09.26.
Nem. (Ritka kivételektől eltekintve.) Ezt részletezi az ebben a bejegyzésben ajánlott könyv.
Tovább

Hamis vád erőszakügyekben

2013.09.23.
A nők nem vádaskodnak alaptalanul incesztus-, gyerekbántalmazás- és nemierőszak-ügyekben.
Tovább

Testmozgás

2013.09.19.
Csillióbilló kutatás bizonyította a rendszeres testmozgás áldásos pszichológiai hatásait. Hogy a testi hatásokról ne is beszéljek. Ebben az írásban szeretnék kedvet csinálni a mozgáshoz.
Tovább

Szégyen

2013.09.12.
A szégyen kultúrájában élünk. Folyton szégyellni kell magunkat valamiért, egy csomó olyan dologért is, amleyek nem okoznak kárt másoknak.
Tovább

Oszd meg a Facebookon!