Pszichológiai olvasnivalók

Az itt felsorolt szakirodalom, valamint a játékfilmek a bántalmazás, az erőszak és az előítéletek különböző vetületeit mutatják be. A problémák művészi megjelenítése erőt ad, az önsegítő könyvek pedig gyakorlati tanácsokat adnak a probléma kezeléséhez vagy tudatosításához. Ez utóbbiakat az önsegítő felirat jelöli. Egyes könyvek elérhetők az interneten keresztül. Ezeknél a könyv címére kattintva eljut a weboldalra, ahonnan a szöveg letölthető, vagy megrendelhető.

Partnerkapcsolati egyenlőtlenség, erőszak

NANE Egyesület. Miért marad??? Feleség- és gyerekbántalmazás a családban. Hogyan segíthetünk? Kézikönyv segítő foglalkozású szakemberek számára. Budapest: NANE Egyesület, 2006.
Alapvető bevezető irodalom a párkapcsolati erőszak témájába érintetteknek és szakembereknek egyaránt.

Szil Péter, Luis Bonino. Kuszing Gábor közreműködésével. Hétköznapi hímsovinizmus. A párkapcsolati erőszak, amit még nem nevezünk annak. Budapest: Habeas Corpus Munkacsoport - Stop-Férfierőszak Projekt. 2005. Önsegítő
Kimerítő listája azoknak a hétköznapi kommunikációban észrevétlenül alkalmazott manipulációknak, amellyel férfiak a párkapcsolatban a hatalmukat fenntartják.

McMillan, Dina. De hiszen azt mondja, hogy szeret! Vagy csak uralkodni akar? Budapest: Stop-Férfierőszak Projekt, 2008. Önsegítő
Ez a könyv még az előtt segít fölismerni a bántalmazókat, mielőtt komolyabb kapcsolatba bonyolódna velük.

Haas Anna. A feleséged vagyok, nem a cseléded. Budapest: Arsenicum kiadó, 2005. Önsegítő

Evans, Patricia. Szavakkal verve. Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban. Budapest: Háttér Kiadó - NANE Egyesület, 2004. Önsegítő
Ez a könyv a szóbeli erőszak természetrajzát írja le.

Szil Péter. Miért bántalmaz? Miért bántalmazhat? A családon belüli erőszak a férfiak felelőssége. Budapest: Habeas Corpus Munkacsoport, 2005.
Ez a kiadvány azt magyarázza el, miért bántalmaznak a férfiak, tárgyalja a leggyakoribb tévhiteket, és vázolja, hogyan lehet foglalkozni bántalmazó férfiakkal.

Kuszing Gábor. „Az igazságügyi pszichológus szakértők gyakorlata családon belüli erőszak eseteiben." Wirth Judit (szerk.) Rendszerbe zárva. Hogyan kezeli az igazságügyi rendszer a nők elleni erőszak jelenségét ma Magyarországon. Budapest: NANE Egyesület – Patent Egyesület, 2009. 59-108.
Ez a cikk akkor lehet érdekes, ha nők elleni erőszak ügyében igazságügyi pszichológus szakértőt rendetek ki, és ön tudni akarja, mire számítson, vagy hogyan tudja megtámadni a szakértői véleményt.

Herman, Judith Lewis. Trauma és gyógyulás. Az erőszak hatása a családon belüli bántalmazástól a politikai terrorig. Budapest: Háttér Kiadó - Kávé Kiadó - NANE Egyesület, 2003.

A Stop-Férfierőszak szórólapjai

A NANE Egyesület kiadványai

Film

Csokoládé. Rend. Lasse Hallström. Fsz. Juliette Binoche. UIP, 2000.
Hogyan változtatja meg egy szabad nő egy bigott, rasszista kisváros életét? Mese a szexuális szabadságról és a női szolidaritásról.

Cukorkapapír
Hogyan függ össze a nők elleni erőszak a nők kihasználásának „enyhébb” formáival. 5 perc, a fenti linken megnézhető.

Nemi erőszak, incesztus

Herman, Judith Lewis. Trauma és gyógyulás. Az erőszak hatása a családon belüli bántalmazástól a politikai terrorig. Budapest: Háttér Kiadó - Kávé Kiadó - NANE Egyesület, 2003.

Gyerekek elleni erőszak és elhanyagolás

Forward, Susan. Mérgező szülők. Hogyan szabaduljunk meg fájdalmas örökségünktől és nyerjük vissza életünket? Budapest: Háttér Kiadó, 2000. Önsegítő

Miller, Alice. A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása. Budapest: Osiris Kiadó, 2005.

Miller, Alice. Kezdetben volt a nevelés. Budapest: Pont Kiadó, 2002.

Film

Billy Eliot. Rend. Stephen Daldry. Fsz. Jamie Bell. UIP, 2000.
Hogyan lesz egy kisfiúból, aki balettozni akar és nem bokszolni, mégis balett-táncos annak ellenére, hogy az apja először tiltakozik, mert nem akarja buzinak nevelni.

Magdolna nővérek. Rend. Peter Mullan. Fsz. Geraldine McEwan, Anne-Marie Duff, Nora-Jane Noone, Dorothy Duffy. Budapest Film, 2002.
Ez a film megtörtént eseményeken alapuló játékfilm. 1996-ig az ír katolikus egyház az állam tudtával olyan intézeteket tartott fenn, ahol fiatal nőket fogva tartottak és nehéz fizikai munkára kényszerítettek büntetésül, mert nem engedelmeskedtek a szüleiknek, szexuális életet éltek a házasság előtt, vagy mert megerőszakolták őket. A film megrázóan mutatja be négy nő sorsán keresztül egy ilyen büntetőintézet működését.

Nők szexualitása

Shere Hite. Hite Riport. A nők szexuális életéről. Budapest: Magyar Könyvklub, 2000.
Ajánlom minden nőnek, akinek azt állítják, hogy valami baj van a szexualitásával, és minden férfinak, aki nőktől, és például nem más férfiaktól vagy a pornóból akarja megtudni, hogy milyen a nők szexualitása.

Fogamzásszabályozás

Szil Péter és Bippan Norberg. Természetes fogamzásszabályozás. Budapest: 2001. Önsegítő

Leszbikus és meleg gyerekek elfogadása

Szenteh Natália. És ha a te gyereked lenne homoszexuális? (Beszélgetések tabuk nélkül). Budapest: Masculus Kiadó, 2005.

Film

Billy Eliot. Rend. Stephen Daldry. Fsz. Jamie Bell. UIP, 2000.
Hogyan lesz egy kisfiúból, aki balettozni akar és nem bokszolni, mégis balett-táncos annak ellenére, hogy az apja először tiltakozik, mert nem akarja buzinak nevelni.