Pszichológus | Kuszing Gábor

Bemutatkozás

1973-ban születtem Budapesten. Pszichológusi diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szereztem, majd elvégeztem egy pszichoterápiás módszerspecifikus képzést. Hét évet dolgoztam önkéntesként egy lelkisegély-szolgálatnál 1996 és 2004 között – ugyan még nem pszichológusként, de az ottani tapasztalatokból sokat hasznosítok pszichológusi munkámban. 2000 óta foglalkozom a nők és férfiak esélyegyenlőségének kérdéskörével. Ennek kapcsán elvégeztem a Stop-Férfierőszak Projekt és más civil szervezetek képzéseit arról, hogyan érdemes segítő szakemberként, pszichológusként a családon belüli erőszak áldozataival és elkövetőivel foglalkozni. Pszichológusként 2006 óta fogadok ügyfeleket Budapesten, a VI. kerületben az Oktogonnál, a témával évtizedek óta foglalkozó pszichoterapeuta, Szil Péter minőségbiztosítása és továbbképzése mellett.

Pszichológusi munkám során arra törekszem, hogy a személyes, pszichológiai problémák mellett figyelembe vegyem azt a társas és társadalmi környezetet, amelyben a pszichológiai vagy egyéb problémák kialakulnak és fennmaradnak. Így figyelmet fordítok a társadalmi csoportok kirekesztésére - eddigi tapasztalataim miatt elsősorban a nők, a gyerekek, a leszbikus, a meleg és a biszexuális emberek elleni megkülönböztetés és erőszak pszichológiai és egyéb hatásaira.

Több pszichológiai módszert ötvözök aszerint, hogy megítélésem szerint mi lenne hasznos az adott helyzetben. Használok analitikus eszközöket, tranzakcióanalízist, a pszichológia kognitív irányzatának eszközeit, nagyon hasznosnak találom az álmok elemzését, figyelmet fordítok ügyfeleim testére és testi reakcióira, használok, illetve tudok tanítani meditációt, realxációt. Eszköztáramból nem hiányoznak a különböző dramatikus eszközök sem, akár csoportban, akár egyénileg dolgozom. Mindezeket a módszereket humanisztikus szemlélettel használom, vagyis mindig azt tartom szem előtt, hogy mi lehetne az egyén a jövőben.

Az első ülés általában azzal telik, hogy az ügyfelemmel kölcsönösen megismerjük egymást. Én minél többet megtudok róla és arról a problémáról, amellyel hozzám fordul. Nem ritkán már az első ülésen kialakul valamilyen alapvető kép arról, hogy mi a probléma forrása, és merre lehetne továbblépni. Az első ülés végén az ügyfelem eldöntheti, hogy úgy találja-e, hogy a munkamódszerem megfelel neki, sikerült-e közös nyelvet kialakítani, el tudja-e képzelni, hogy együtt dolgozzunk, és döntünk a folytatásról. Megállapodást is kötünk, hogy mi az, amiben az ügyfél a segítségemet kéri, és én mivel tudok hozzájárulni a fejlődéséhez.

Munkamódszereimről és szakmai nézeteimről többet megtudhat a blogomból.